Kolejny sposób przemycenia smaku tiramisu do innych słodkości niż samo klasyczne wydanie deseru. Krem znakomicie oddaje smak i aromat tego jakże idealnego połączenia kawy, sera mascarpone i migdałów. Przepis na biszkopt, który jest bardzo delikatny i puszysty przemyciłam z "Moich Wypieków" (czego tam nie ma...), natomiast do kremu zainspirował mnie przepis znaleziony na "Smitten Kitchen". Nic w tym torcie nie może się nie udać. Polecam!
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka utrzeć na pianę (i przez pianę rozumiemy sztywne bryłki) i pod koniec dodawać stopniowo cukier, ciągle ucierając, po czym dodawać po kolei żółtka. Mąki przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Konsystencja powinna być kremowa, ciągnąca. Dno tortownicy (o średnicy 20-22 cm) wyłożyć papierem, boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piec 30-40 min. w 160-170 st. C.
UWAGA!
Zaraz po wyjęciu z piekarnika gorący biszkopt (w tortownicy rzecz jasna) upuścić bez żalu na podłogę z wysokości ok. 60 cm. Gwarantuję - już nie drgnie, nie opadnie, będzie cichutko stygł w uchylonym piekarniku (w tortownicy rzecz jasna). Przerabiane setki razy...
Nasączenie blatów:
2 łyżki espresso
2 łyżki wrzątku
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki cukru
1 łyżka amaretto lub brandy
Espresso wymieszać z wrzątkiem, dodać cukier, wodę i amaretto. Odstawić do wystygnięcia.
No i gwóźdź programu - krem!
250 g mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżka amaretto
1 szklanka śmietany kremówki 30%
1/2 szklanki drobinek czekoladowych (opcjonalnie)
Wymieszać na gładką kremową konsystencję mascarpone, puder, wanilię i amaretto. Ubić śmietanę (i przez ubicie rozumiemy sztywne bryłki) po czym wmieszać delikatnie do kremu jej 1/4. Wmieszać resztę. Wsypać drobinki.
Złożenie tortu
Biszkopt przekroić na 3 blaty. Położyć pierwszy na paterze, nasączyć porządnie syropem (ja byłam chyba zbyt oszczędna) i położyć 1/4 kremu. Położyć 2 blat i powtórzyć czynności. Położyć 3 blat i powtórzyć czynności i jeszcze oblepić kremem boki. Tort obsypać kakao lub wiórkami czekoladowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz