Szukaj

niedziela, 18 marca 2012

Cytrynowa krajanka



Coś dla cytrynomaniaków. Idealne połączenie kruchego ciasta i słodko-gorzkiej masy cytrynowej, które niewątpliwie wniosło trochę letniego orzeźwienia do mojego domu. Przepis pochodzi z blogu Davida Lebowitza. Gorąco polecam.

Skład:

Ciasto kruche

140 g mąki
50 g cukru
1/4 łyżeczki soli
115 g stopionego masła
0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki połączyć (masło należy troszkę przestudzić), zagnieść i wcisnąć w dno kwadratowej formy (u mnie 23x23 cm) wyłożonej podwójnym arkuszem folii aluminiowej. Wyrównać, wstawić do piekarnika (180 st. C) i piec 25 minut.

Masa cytrynowa

1 cytryna
200 g cukru
3 łyżki soku z cytryny
3 duże jajka w temperaturze pokojowej
4 łyżeczki mąki kukurydzianej
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki stopionego masła

Pociąć cytrynę (całą, razem ze skórą, wyjąć pestki) na kawałki i ubić blenderem razem z cukrem i sokiem z cytryny. Dodać jajka, mąkę, sól i masło i dalej ucierać. Wylać masę na gorący spód i piec w 150 st. C przez 25 minut.

Po wystudzeniu wyciągnąć z formy za folię, pokroić na kawałki i w razie potrzeby trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej do 3 dni.


1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Mam dwie lewe ręce i uwielbiam wszystko co ma cytrynowy smak. Czytając ten przepis myślę, że dam radę sobie z nim radę, już mi ślinka leci jak sobie pomyślę.
Lecę kroić cytryny