Szukaj

Ładowanie...

niedziela, 25 marca 2012

Przepyszna babka z cukinią


 Z cukinią?? Babka ma wszystko czego porządne ciasto potrzebuje: mięsistą konsystencję, lekkość i charakterystyczny aromat. Do tego cytrynowo-pomarańczowy lukier nadaje całej kompozycji charakterku. Jak dla mnie bomba, coś dla spragnionych prawdziwego domowego wypieku, prostego i trafiającego w gusta najbardziej wybrednych, nawet tych nie lubiących cukinii (w cieście po upieczeniu widać zielone drobinki). Przepis z blogu Davida Lebovitza oczywiście.

Przepis

135 g podpieczonych orzechów laskowych
280 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 duże jajka w temperaturze pokojowej
350 g cukru
250 ml oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
300 g utartej cukinii

Glazura:
60 ml soku z cytryny
65 g cukru
140 g cukru pudru
opcjonalnie: otarta skórka z pomarańczy

 Piekarnik nagrzać do 180 st. C, formę z kominem o średnicy 25 cm (posiadam tylko formę o średnicy 20cm - stąd tak wysokie ciasto, ale też dłuższy czas pieczenia) wysmarować masłem i oprószyć mąką. 

Orzechy zmielić na pył. Przesiać mąkę, proszek, sodę, sól i przyprawy. 

Przez ok. 3 minuty ubijać jajka, oliwę i cukier. Dodać wanilię i połączyć z suchymi składnikami - ubijać 30 sekund. Dodać orzechy i cukinię. 

Ciasto piec 45 - 60 min. Wyjąć jak będzie odchodzić od brzegów a wbita wykałaczka wyjdzie czysta. Po wyjęciu studzić w formie 10 minut, potem jak da radę to przełożyć na kratkę do studzenia i gorące smarować pędzelkiem glazurą (wszystkie składniki wymieszać).





1 komentarz:

Anonimowy pisze...

cukinię to do tej pory jadłem w leczo, ciekawe jak będzie mi smakować w połączeniu ze słodką babką