Szukaj

niedziela, 18 marca 2012

Ciasto Drwala


Kuchnia amerykańska. W oryginale w trakcie pieczenia ciasto polewa się mieszanką mleka, cukru i wiórek kokosowych, co powoduje, że ciasto jest bardzo wilgotne i ciężkie a w efekcie po jednym kawałku ma się go po prostu dość (idealne dla gości). Ja po pierwszej zrezygnowałam z tego zabiegu oblewając je kolejnym razem po upieczeniu czekoladą i wyszło mi naprawdę smaczne ciasto. Niezbyt wyszukane, niezbyt wymagające, a jednak ma w sobie to coś. Polecam. 

Składniki:

2 duże jabłka
1 szklanka posiekanych w kostkę daktyli
125 g masła
140 g cukru
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 szklanka wrzątku
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 jajko

Jabłka pokroić w kostkę i wymieszać z daktylami i sodą, po czym zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 10 minut. W tym czasie masło utrzeć z wanilią, cukrem i jajkami. Dodać mąkę i wymieszać. Dodać jabłka i przelać do formy ok. 23x20 cm. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec ok. 50 minut. 

Po wystudzeniu oblać polewą czekoladową i obsypać posiekanymi orzechami laskowymi.

Polewa:
1 gorzka czekolada
70 g masła

Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.

Brak komentarzy: