Szukaj

niedziela, 4 marca 2012

Bardzo przyzwoity piernik


Po prostu piernik... nic dodać, nic ująć. Jak mogę was zachęcić? On wyrósł nawet w 25-letniej kuchence gazowej! A smak... no cóż... mnie przeniósł w rejony dzieciństwa kiedy z dziadkami piekliśmy jabłka w piecu kaflowym. Z piernika bije ciepło tamtej rozgrzanej kuchni okraszone aromatem cynamonu... no i tego czegoś:) Zainspirował mnie przepis z blogu Kwestia Smaku. Polecam!

Składniki
  
Ciasto (175ºC, forma keksowa 12x25 cm, 45 - 50 min.)
  • 125 g masła
  • 250 g brązowego cukru 
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych (bądź innych wedle uznania)
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej lub gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu (jeśli zamiast przypraw dodajemy gałkę to najlepiej zwiększyć dawkę cynamonu)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kawy zbożowej, np. Inki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
Nadzienie:
  • kilka łyżek powideł śliwkowych
Polewa:
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki 30% - 36%
  • 1 łyżka kawy zbożowej
  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Co, z czym, jak i dlaczego
  1. Na małym ogniu w rondelku topimy masło z cukrem, miodem, powidłami, przyprawami i cynamonem. Podgrzewamy (nie gotujemy) jeszcze ok. minutę ciągle mieszając i zdejmujemy z ognia, by za minutę dodać po kolei sodę, kawę, mleko i roztrzepane jajka. Wszystko energicznie mieszamy i do masy stopniowo przesiewamy przez sito mąkę by pozbyć się grudek. Masa ląduje w formie, forma w piekarniku i pozamiatane.
  2. Po ostudzeniu przekroić piernik na pół i skleić powidłami (jeśli wydadzą nam się za rzadkie, to chwilę pogotujmy je z 1 łyżką wody). 
  3. Zagotować śmietanę i zestawić z ognia. Od razu dodać do niej kawę i czekoladę połamaną na drobne kawałki do rozpuszczenia. Przestudzić i oblać piernik.
Smacznego:) 


1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Widać, że piernik jest pyszny nie to co masówka z Torunia