Szukaj

poniedziałek, 4 czerwca 2012

Rugelach



Są to tradycyjne żydowskie rogaliki, ulepione z przepysznego twarogowego ciasta a przekładane są zwykle czekoladą lub konfiturą i dodatkami, jak np. orzechy, mak, rodzynki (lub wszystkim na raz). Jedyne co może was doprowadzić do szału to zwijanie tych rogalików - moje ciasto było niezwykle delikatne, gdyby nie silikonowa mata ciężko byłoby je oderwać od stolnicy. W każdym razie, są warte poświęcenia, bo ich smak jest taki... taki domowy, ciepły, w sam raz. A przepis zapodała Zoe Francois - my new dessert queen! Polecam!!

Składniki:

230 g serka śmietankowego (ja użyłam sera najnormalniej w świecie serka śmietankowego do kanapek Turek, jest troszkę słony, ale tego potem nie czuć)
250 g masła, miękkiego, w temp. pokojowej
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
1 łyżeczka wanilii
ok. 300 g mąki

Ser ucieramy do puszystości z masłem i cukrem, dodajemy cytrynę, skórkę, wanilię i na koniec mąkę stopniowo. Zagniatamy i dzielimy na 2 części (formujemy 2 dyski). Zawijamy w folię spożywczą i wrzucamy do lodówki na min. 1,5 godz.

Bierzemy 1 dysk, wałkujemy w okrąg o grubości 3 mm i dzielimy na 16 równych części (najpierw na 4, potem każdą ćwiartkę na pół i potem jeszcze każdą z tych małych części na pół). 



Farsz:

1 szk. dżemu malinowego
1 szklanka posiekanych i podprażonych orzechów laskowych
drobinki czekoladowe (opcjonalnie)
łyżeczka cynamonu
kilka łyżek śmietany (np. 36 %)
cukier

Dysk posmarować połową dżemu, posypać orzechami czekoladą i oprószyć połową cynamonu. Na szerszych końcach trójkątów zrobić małe nacięcie (raczej nie aż tak długie jak moje poniżej) i zwijać rogaliki rozszerzając lekko ten szerszy koniec. Nie przejmować się jak wszystko będzie się lepić i rozlatywać - z tego nie da się uformować niezgrabnych rogalików. Na koniec posmarować rogaliki śmietaną i obsypać cukrem.


Piec 20-25 min. w 180 st. C na kolor złoto-brązowy (blachę wyłożyć papierem i posmarować tłuszczem).